Selecteer een pagina
Droomyoga

Droomyoga

Droomyoga en slaapyoga zijn aan elkaar verwant. Beide vinden hun oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Omdat droomyoga en slaapyoga uit zo’n oude en gesloten traditie stammen en uitsluitend mondeling aan elkaar werd doorgegeven, zijn het slechts enkele Tibetaanse Rinpoches’s *) die over droomyoga en slaapyoga hebben geschreven.

De belangrijkste zijn Namkhai Norbu Rinpoche en Tenzin Wangyal Rinpoche.  In ‘The Tibetan Yoga’s of Dream and Sleep’ (Tenzin Wangyal) en in ‘Dreamyoga and the practice of Natural Light’ worden deze bijzondere yogavormen voor het eerst schriftelijk doorgegeven aan een breder publiek.

Droomyoga

Droomyoga 

Sophie Hilbrand neemt voor een opname van ‘Sophie in de Mentale Kreukels‘ van BNN-VARA deel aan een slaapyoga oefening tijdens de slaapcursus van Rob de Ron. Naar de Uitzending.

Boeken over Droomyoga

Droomyoga

Droomyoga en Slaapyoga door Tenzin Wangyal Rinpoche

Yoga Nidra vindt haar oorsprong in India, slaapyoga en droomyoga in Tibet. Yoga Nidra is in het midden van de vorige eeuw ontwikkelt door Satyananda Saraswati, terwijl Slaapyoga al eeuwenoud is. Dat maakt dit boek van de Tibetaanse lama Tenzin Wangyal Rinpoche, naast onderstaand boek, tot een zeer waardevol boek over droomyoga en slaapyoga. Het boek is in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De werkelijkheid van Slapen en Dromen

Je kunt het boek bestellen bij Bol.com of de plaatselijke middenstand een groot plezier doen en het boek aldaar aanschaffen of bestellen.

Droomyoga. Namkhai Norbu. Boeken over Slaapyoga en Droomyoga

Droomyoga door Namkhai Norbu Rinpoche

Droomyoga en het Beoefenen van Natuurlijk Licht (dreamyoga and the Practice of Natural Light) is geschreven door Namkhai Norbu Rinpoche.

Namkhai Norbu gaat er net als Tenzin Wangyal vanuit dat de droom bewust ervaren kan worden en richting kan geven aan het dagelijks bestaan. In dit boek geeft Namkhai Norbu richtlijnen om de helderheid binnen de slaap en de droomstaat te versterken. 

Je kunt het boek bestellen bij  Bol.com,m of de plaatselijke middenstand een groot plezier doen en het boek aldaar aanschaffen of bestellen.

Slaapyoga Rob de Ron

Dromen onthouden

Deze week werd presentatrice Mirthe na een intense droom wakker, en ze bleef er maar over nadenken. Hoe kan het dat ze alles uit deze droom in grote lijnen kan onthouden? Terwijl ze andere dromen normaal gesproken direct vergeten is. We vragen het Rob de Ron.

Rob de Ron is slaap- en droomyoga docent en slaap onderzoeker. Hij neemt ons ook deze week mee naar de fascinerende wereld van dromen, waken en slapen.

Slaapyoga Rob de Ron

Licht en Warmte

Langer licht en warmere temperaturen: wat doet dit met onze slaap? 21 Juni is de langste zomerdag van het jaar. De zon komt vroeg op en gaat laat onder. Zo’n lichte, warme dag is fijn, maar wat voor effecten heeft dit op onze slaap? We vragen het Rob de Ron.

Rob de Ron is slaap- en droomyogadocent en slaap onderzoeker. Hij neemt ons ook deze week mee naar de fascinerende wereld van dromen, waken en slapen.

Slaapyoga Rob de Ron

Bizarre Dromen

In onze dromen doen zich soms de meest bizarre situaties voor. Droombeelden en droomgedachten waarvan je jezelf afvraagt hoe ze ontstaan. In tijden van corona zouden we deze droombeelden en gedachten beter onthouden. We vragen het Rob de Ron.

Rob de Ron is slaap- en droomyoga docent en slaap onderzoeker. Hij neemt ons ook deze week mee naar de fascinerende wereld van dromen, waken en slapen.

Droomyoga

Slaapyoga oefening zittend

Rust is de gedroomde partner van slaap, maar hoe vind je rust? In de slaapyoga oefening ‘Slapen in Vroeger Tijden’ combineert Rob de Ron kennis over slaap, met een slaapyoga oefening in rust. Deze oefening is er in een zittende en liggende variant.

Droomyoga

Slaapyoga oefening liggend

Rust is de gedroomde partner van slaap, maar hoe vind je rust? In de slaapyoga oefening ‘Slapen in Vroeger Tijden’ combineert Rob de Ron kennis over slaap, met een slaapyoga oefening in rust. Deze oefening is er in een zittende en liggende variant.

Droomyoga

Over droomyoga, slaapyoga en yoga nidra

Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn slaapyoga en yoga nidra niet dezelfde yogavormen. In dit filmpje op Youtube legt slaapyoga docent Rob de Ron de overeenkomsten en verschillen tussen slaapyoga, droomyoga en yoga nidra aan je uit.

Droomyoga

Slaapcursus

Slaapyoga oefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de Slaapcursus. Slaapyoga is niet moeilijk. Je gaat liggen en luistert. Toch zijn enkele basisvaardigheden noodzakelijk. Je leert ze in één dag. Daarna kun je direct thuis aan de slag. Wil je ook meedoen? 

Droomyoga

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Toen niets leek te werken, vroeg hij zich af of slaapyoga ook haar kon helpen weer te slapen. Wil je meer weten over de Rob de Ron? Klik dan op onderstaande knop.

Droomyoga

Contact

Heb je vragen over slaap, slaapyoga of over de Slaapcursus? Of wil je misschien een slaapworkshop of slaaplezing organiseren voor werknemers, studenten of scholieren? Neem dan via onderstaande link gerust contact met me op.

Droomyoga

Droomyoga

Opnieuw geweldig geslapen

Als eerste dank voor het toesturen van de informatie en opnames; alles in goede orde ontvangen. Ten tweede: ik heb vannacht opnieuw geweldig geslapen, maar dat zal je niet verbazen of toch wel?

Ik vond de slaapcursus heel bijzonder. Het heeft me vele inzichten gegeven over mijn eigen (slaap)gedrag. Verder vond ik de opbouw van de dag, de overzichtelijke informatie, de filmpjes, jouw persoonlijke aandacht en de goede verzorging (koekjes, fruit e.d.) een prachtige compositie.

Ik zal het iedereen aanraden die zegt slecht of weinig te slapen! 

Droomyoga

Droomyoga en slaapyoga

Nacht en Slaap (1878) door Evelyn De Morgan (1855-1919).

Droomyoga en slaapyoga

Droomyoga en slaapyoga zijn aan elkaar verwant. Beide vinden hun oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Slaapyoga is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de slaapcursus. De slaapcursus helpt je om je slaap te verbeteren. Wil je meer weten? Kijk dan op slaapcursus.nl.

De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen. 

*) Wat betekent Rinpoche?

Rinpoche (je spreekt het uit als Rinpotsjee) is een Tibethaans Boeddhistische eretitel. De betekenis van Rinpoche is ‘de kostbare’De titel is in het algemeen gereserveerd voor tulku’s (geïncarneerde lama’s). Soms wordt de titel rinpoche gegeven aan leraren die geen tulku zijn, maar hoge achting krijgen van hun studenten.

Droomyoga en slaapyoga

Droomyoga

Flaming June (1895) door Frederic Leighton (1830-1896)