Wat is Slaapyoga? Slaapyoga en droomyoga zijn Tibetaanse yogavormen, die verschillen van Yoga Nidra, dat een Indiase yogavorm is.

Wat is slaapyoga?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is slaapyoga niet hetzelfde als Yoga Nidra. Het zijn twee verschillende yogavormen

Wat is Slaapyoga en wat is droomyoga? Het zijn beide Tibetaanse yoga vormen, die verschillen van Yoga Nidra, dat een Indiase yogavorm is. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar slaapyoga en Yoga Nidra kennen naast een aantal overeenkomsten, ook duidelijke verschillen.
.
Zo zijn beide yogavormen gebaseerd op oud Tantrische geschriften, maar zijn er grote verschillen in de achterliggende filosofie. Ook de oefeningen en de houding waarin je Yoga Nidra beoefent, verschilt sterk van die van slaapyoga en droomyoga.
.
Nidra is een Sanskriet woord dat slaap betekent. Daarom wordt het vaak vertaald als ‘slaapyoga,’ maar slaapyoga vindt, net als droomyoga, haar oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie, terwijl Yoga Nidra (→) pas in de tweede helft van de vorige eeuw in India ontwikkeld, door Swami Satyananda Saraswati (→). Het is daarmee een relatief jonge yogavorm.

Wat is slaapyoga en wat is droomyoga? Slaapyoga vind net als droomyoga haar oorsprong in  een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Yoga Nidra is pas in de tweede helft van de vorige eeuw in India ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati (→)

Slaapyoga.nl (→) Wat is slaapyoga en wat is droomyoga?

Een belangrijk Tantrische oefenpraktijk bestaat uit nyasana. Nyasana zou je kunnen vertalen als het plaatsen of neerleggen van je aandacht op een bepaald punt. Een punt dat niet zozeer buiten je lichaam ligt, maar daarbinnen. In slaapyoga of droomyoga is dat punt vaak het hart en is de aandacht gericht op het hartcentrum.

In Yoga Nidra deze roteert langs verschillende punten, verdeeld over het hele lichaam. De oefening is vergelijkbaar met de 61 punten in mindfulness. Vaak zijn dit de gewrichten, zoals je pols, elleboog of schouder en een aantal punten boven de wervelkolom, die ongeveer in het midden van je lichaam liggen, zoals het plekje tussen je wenkbrauwen, je keel, hart, navel of onderbuik.

Slaapyoga wordt beoefend in een zittende positie, waarbij je gesteund wordt door kussens en iets achterover leunt, of in een slaaphouding liggend op je zij. Yoga Nidra oefen je altijd liggend op je rug, met de benen enigszins uit elkaar en de armen losjes naast je lichaam. Deze houding  heet savasana (→).

Droomyoga. Namkhai Norbu. Boeken over Slaapyoga en Droomyoga

Droomyoga door Namkhai Norbu Rinpoche (→)

Namkhai Norbu Rinpoche (→) gaat er in zijn boek ‘Dreamyoga and the Practice of Natural Light’ (→) net als Tenzin Wangyal Rinpoche (→) vanuit dat de droom bewust ervaren kan worden en richting kan geven aan het dagelijks bestaan. 

In dit boek geeft Chõgyal Namkhai Norbu Rinpoche richtlijnen om de helderheid binnen de slaap en de droom te versterken. 

Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche (→) is een Tibetaanse geestelijke, opgeleid in de boeddhistische meditatie tradities, waaronder droomyoga. 

Slaapyoga en droomyoga oefen je in een schuin achterover zittende positie. Yoga nidra oefen je bij liggend op je rug in een houding die savasana (→) wordt genoemd

Slaapyoga.nl (→) Slaapyoga, droomyoga en Yoga Nidra zijn verschillende yoga vormen.

Slaapyoga en droomyoga zijn eigenlijk niet door een Westerse yogadocent (→) door te geven. In zijn boek The Tibetan Yoga of Sleep and Dreams (→), dat in het Nederlands vertaald is onder de titel De Werkelijkheid van Slapen en Dromen (→), zegt Tenzin Wangyal Rinpoche (→) daarover: 

“Er zijn Tibetaanse meestersdie het vreemd vinden dat ik deze oefeningen leer aan westerlingen die nog nooit enige voorbereidende oefeningen hebben gedaan of die bepaalde inzichten nog niet hebben. Traditioneel werd deze leer altijd geheimgehouden, zowel als teken van respect, alsmede om te voorkomen dat deze vertroebeld zou worden door onbegrip bij leerlingen die er nog niet aan toe waren. Het onderricht werd nooit in het openbaar gegeven en geschiedde altijd met de grootste zorgvuldigheid. Het was alleen bestemd voor mensen die er goed op voorbereid waren.”

Tenzin Wangyal Rinpoche (→) is een lama in de Tibetaanse Bõn traditie.  Zijn boek, The Tibetan Yoga of Sleep and Dreams (→), is overigens in het Nederlands vertaald en uitgegeven onder de titel De Werkelijkheid van Slapen en Dromen (→).

Wat is slaapyoga en wat is droomyoga? Deze vragen worden uitgebreid beantwoord in het boek ‘De Werkelijkheid van Slapen en Dromen’ van Tenzin Wangyal Rinpoche (→).

Slaapyoga.nl (→) Slaapyoga en droomyoga zijn Tibetaanse yogavormen, Yoga Nidra is een Indiase yogavorm.

Yoga Nidra is juist zeer geschikt om door een Westerse yogadocent te worden onderwezen, omdat de oorspronkelijke Indiase variant veel wetenschappelijke onwaarheden bevat. Een meer nuchtere kijk op deze bijzondere yogavorm is daarom van belang. Toch zijn de oefeningen zeer eenvoudig en effectief. Zeker voor diegene die moeite heeft met slapen (Lees hier meer over de aanpak van slapeloosheid→).

Anders dan Tenzin Wangyal Rinpoche (→) heeft de bedenker en naamgever van Yoga Nidra, Swami Satyananda Saraswati (→) geen enkele moeite zijn techniek met iedereen te delen. Het boek (→) waarin Swami Satyananda Saraswati (→) zijn Yoga Nidra techniek uitwerkt, is pas in de tweede helft van de vorige eeuw gepubliceerd (1976). In de inleiding van zijn boek schrijft hij het volgende over deze techniek:

“Yoga nidra is een krachtige techniek waarbij je bewust leert ontspannen. In Yoga Nidra wordt slaap niet als ontspanning beschouwd. Mensen voelen zich ontspannen als ze in een luie stoel neerploffen met een kop koffie, een drankje of een sigaret, een krant lezen of de televisie aanzetten, maar dit zal nooit volstaan ​​als wetenschappelijke definitie van ontspanning. Dit zijn slechts zintuiglijke afleidingen. Echte ontspanning is eigenlijk een ervaring die veel verder gaat dan dit alles. Voor absolute ontspanning moet je bewust blijven. Dit is Yoga Nidra, de staat van dynamische slaap.”

De woorden nidra, nyasana en tantra stammen uit het Sanskriet

Sanskriet is een Oudindische taal, dat net als het Latijn geen gesproken taal is, maar een geschreven taal. Het Sanskriet werd net als het Latijn als communicatiemiddel gebruikt tussen mensen met verschillende moedertalen. Het werd de gemeenschappelijke taal van de klassieke literatuur van het Indiase subcontinent.

Nidra betekent in het Sanskriet ‘droomloze slaap.’ Nyasana betekent ‘plaatsen of neerleggen‘ en tantra komt van tan, dat ‘uitbreiden‘ betekent en tra, dat zich laat vertalen als ‘bevrijding.’

De serie slaapyoga oefeningen die yogadocent Rob de Ron (→) voor zijn slapeloze vrouw maakte, zijn dus eigenlijk Yoga Nidra oefeningen

Slaapyoga.nl (→) Slaapyoga, droomyoga en Yoga Nidra zijn verschillende yoga vormen. 

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 slaapyoga oefeningen en een introductie over slaap en yoga
Slaapcursus Luisterboek. Afbeelding Yogavormen: Tibetaanse yogavormen en Indiase yogavorm.
Wat is slaapyoga? Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 slaapyoga oefeningen en een introductie over slaap en yoga
Slaapcursus Luisterboek Slaapcursus Luisterboek. Afbeelding Yogavormen: Tibetaanse yogavormen en Indiase yogavorm.
Wat is slaapyoga? Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 slaapyoga oefeningen en een introductie over slaap en yoga
Slaapcursus Luisterboek. Slaapcursus Luisterboek. Afbeelding Yogavormen: Tibetaanse yogavormen en Indiase yogavorm.

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Naar cursusagenda Slaapyoga (deelnemers cursus )

Slaapcursus

De Slaapcursus duurt één dag en wordt  op een Zaterdag gegeven in o.a. Amsterdam en Amersfoort.

Wat is slaapyoga en wat is droomyoga? Vragen? Yogadocent Rob de Ron geeft antwoord (Foto Ruben Drenth. Wat is droomyoga?

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Reviews slaapyoga. Foto Sasha Kargaltsev (Commons Wikimedia)

Reviews

Ik doe iedere dag je slaapyoga oefeningen en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter.

Wat is slaapyoga en wat is droomyoga? Vragen? Rob de Ron geeft antwoord.

Wat is slaapyoga?

Heb je vragen over slaapyoga of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op.

Zoals je hebt kunnen lezen op de home pagina (→) is slaapyoga een belangrijk onderdeel van de slaapcursus. In feite doen we echter Yoga Nidra, omdat slaapyoga oefeningen bijzonder lastig zijn. Het vraagt om een deskundig leraar, die thuis is in de Tibetaanse traditie van slaapyoga en droomyoga. Yoga Nidra is daarentegen relatief eenvoudig: je gaat liggen en luistert.

Wil het eens proberen? Dan kun je de luisterboeken bestellen (→) met elk 3 Yoga Nidra oefeningen of onderstaande oefening, die je ook kunt vinden op Youtube, beluisteren. De houding waarin we slaapyoga is de savasana (→).

Ga rustig liggen op een niet al te zachte ondergrond, met de benen enigszins gespreid en de armen losjes naast het lichaam. Leg liever een kussen onder je knieën, dan onder je achterhoofd. Onder je achterhoofd kun je beter een kleine verhoging leggen als een trui of een dun kussen.

Na de slaapcursus (→) kun je thuis direct aan de slag met het E-book en de luisterboeken met elk 3 yoga nidra oefeningen en een introductie over slaap 

Slaapyoga.nl (→) Wat is droomyoga en wat is slaapyoga?

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende .

Rob de Ron (→) slaaponderzoeker en yogadocent

Artikel november 2021. Wat is droomyoga en wat is slaapyoga? Slaapyoga en droomyoga zijn Tibetaanse yogavormen, terwijl Yoga Nidra een Indiase yogavorm is. Het zijn dus verschillende yogavormen.